آی یو دی (IUD) چیست؟

آی یو دی (IUD)

آی یو دی بسیار زیاد هست و در این مقاله قصد داریم اون رو به طور کامل واستون توضیح بدیم. IUD (Intrauterine Device) یا به عبارت دیگه، لوله رحمی، یه روش برای جلوگیری از باروری در زنان هست. IUD یه دستگاه کوچیکه که در داخل رحم قرار می‌گیره و به منظور جلوگیری از بارداری از اون استفاده می‌شه. این دستگاه معمولا از پلاستیک یا فلز ساخته شده و شکل آن شبیه به یه حلقه هست. IUD در رحم قرار می‌گیره و از طریق تولید یه محیط غیرمناسب برای پذیرش و رشد سلول تخمک‌ و نفوذ اسپرم، از بارداری جلوگیری می‌کنه. همچنین، برخی IUDها دارای هورمون‌هایی هستن که علاوه بر جلوگیری از تخمک‌گذاری، روی رحم و لایه داخلی اون تاثیر می‌زارن و باعث می‌شن تا تخمک‌گذاری کاهش پیدا کنه و احتمال بارداری کم بشه.

آی یو دی چیست؟| ماماگرام

آی یو دی توسط یه پزشک یا پرستار باید در رحم جاگذاری بشه و معمولا برای مدت طولانی، مثل چند سال، قابل استفاده هست. با این حال، هر تصمیم مبنی بر استفاده از IUD باید با مشاوره و صحبت با یه متخصص گرفته بشه. چون ممکنه بعضی از عوارض و مشکلات مرتبط با IUD وجود داشته باشه که باید در نظر گرفته بشن.

IUD چه مدت زمانی قابل استفاده هست؟

مدت زمان استفاده از IUD متفاوته و به نوع IUD و مدل اون بستگی داره. در حالت عمومی، IUD مدت زمان طولانی قابل استفاده هست و می‌تونه برای چند سال به عنوان یه روش جلوگیری از بارداری مورد استفاده قرار بگیره. در ادامه، مدت زمان استفاده از دو نوع رایج آی یو دی رو توضیح می‌دیم:

IUD مسی:

 IUD مسی یا Copper IUD، که بدون هورمونه، معمولا برای مدت 10 تا 12 سال قابل استفاده هست. این نوع IUD از مس تشکیل شده که اثر ضدبارداری رو در فرد ایجاد می‌کنه.

IUD هورمونی:

 IUD هورمونی شامل مقدار کمی هورمونه که به صورت مستقیم در رحم عمل می‌کنه. این نوع IUD معمولا برای مدت 3 تا 7 سال قابل استفاده هست، اما مدت زمان دقیق اون به مدل هورمونی IUD و دستورالعمل تولید کننده بستگی داره.

در هر صورت، برای استفاده از آی یو دی بهتره با یه متخصص مشورت کنین تا بهترین نوع IUD رو برای شرایط خاص شما و مدت زمان استفاده مناسب تعیین کنه. همچنین، در طول دوره استفاده، پیگیری منظم با پزشک لازم هست تا از صحت و درستی قرارگیری IUD و همچنین بررسی علائم یا مشکلات مرتبط با اون اطمینان حاصل کنین.

عوارض جانبی استفاده از آی یو دی:

استفاده از IUD ممکنه در بعضی افراد عوارض جانبی ناخوشایندی ایجاد کنه. البته، این عوارض در همه افراد رخ نمی‌ده و برخی از افراد ممکنه بدون هیچ مشکلی از IUD استفاده کنن. در هر صورت، برخی از عوارض جانبی اون  شامل موارد زیر هستن:

خونریزی و قاعدگی نامنظم:

استفاده از آی یو دی ممکنه باعث خونریزی طولانی‌تر یا سنگین‌تر در دوره قاعدگی بشه. این عارضه در اوایل استفاده از IUD معمولا رخ می‌ده و با گذشت زمان باید کاهش پیدا کنه.

درد شکمی و کمر:

برخی از افراد ممکنه درد و ناراحتی در منطقه شکم و کمر رو تجربه کنن. این درد ممکنه در ابتدای استفاده از IUD شدیدتر باشه و با گذشت زمان بهبود پیدا کنه.

عفونت:

وجود IUD در رحم ممکنه خطر عفونت رو افزایش بده. در صورتی که علائم عفونت مثل تب، درد شدید شکم، خروج ترشح غیرعادی و بوی نامطبوع رو تجربه کردین، باید به پزشک مراجعه کنین.

خروج یا حرکت IUD:

در برخی موارد، IUD ممکنه از موقعیت خودش خارج بشه یا به مکان دیگری در رحم منتقل بشه. این مسئله ممکنه باعث عدم اثربخشی روش جلوگیری از بارداری بشه. در صورتی که تغییر در محل قرارگیری IUD رو مشاهده کردین، باید به پزشک اطلاع بدین.

عوارض دیگر:

برخی از افراد ممکنه عوارض دیگه‌ای مثل تورم سینه، سردرد، تغییرات خلقی و وزن رو داشته باشن. این عوارض معمولا طی چند ماه اول استفاده از IUD ایجاد می‌شن و با گذشت زمان بهبود پیدا می‌کنن.

روش های جلوگیری از بارداری| ماماگرام

جمع‌بندی:

در این مقاله تلاش کردیم تا در مورد کاربرد آی یو دی و عوارض اون توضیحاتی رو خدمتتون ارائه بدیم. توجه داشته باشین که در صورت مشاهده هرگونه عارضه جانبی ناخوشایند، با پزشک در مورد اون صحبت کنین. متخصص می‌تونه شما رو راهنمایی کنه و در صورت لزوم تغییراتی رو در IUD ایجاد کنه یا روش جلوگیری دیگه‌ای رو بهتون پیشنهاد بده.

منبع

www.plannedparenthood.org