لانوگو چیست و موهای کودک شما در رحم چگونه رشد میکند؟
احتمالاً تا حالا اسم لانوگو رو نشنیدی، اما این یه بخش مهم از رشد موی جنین در رحم مادره. لانوگو همون موهای نازک و ظریفی هست که روی بدن جنین رشد میکنه و نقش مهمی توی محافظت از پوست و تنظیم دمای بدن قبل از تولد داره. شاید برات جالب باشه که بدونی این موهای ظریف قبل از به دنیا اومدن نوزاد از بین میرن و جای خودشون رو به موهای دائمی بدن میدن. تو این مطلب میخوایم دقیق بررسی کنیم که لانوگو چیه، چه کاربردی داره و چطور رشد میکنه.
لانوگو چیست؟
لانوگو (Lanugo) یه نوع موهای خیلی نرم، کرکی و بیرنگه که از هفتهی ۱۶ تا ۲۰ بارداری شروع به رشد میکنه و کل بدن جنین رو میپوشونه. این موها تا هفتههای آخر بارداری باقی میمونن و معمولاً قبل از تولد ریزش پیدا میکنن. ویژگیهای لانوگو:
- خیلی نازک و سبک هست
- رنگدانه نداره و معمولاً سفید یا بیرنگه
- روی کل بدن جنین رشد میکنه، بهجز کف دستها و پاها
- موقتیه و قبل از تولد از بین میره
چرا لاگونو روی بدن جنین رشد میکنه؟
شاید این سوال برات پیش بیاد که چرا اصلاً جنین این موهای ظریف رو داره؟ خب، لانوگو چندین وظیفهی مهم توی رشد جنین داره که در ادامه بررسی میکنیم:
۱. محافظت از پوست جنین: وقتی جنین توی رحم مادر قرار داره، دائماً با مایع آمنیوتیک احاطه شده. این مایع برای رشد نوزاد ضروریه، اما اگه یه لایهی محافظتی نباشه، ممکنه پوست جنین آسیب ببینه. لانوگو به همراه یه مادهی چرب به اسم ورنیکس یه سد محافظتی ایجاد میکنه و از خشک شدن پوست جلوگیری میکنه.
۲. کمک به حفظ دمای بدن: قبل از اینکه چربی زیرپوستی توی بدن جنین شکل بگیره، لانوگو کمک میکنه که دمای بدن جنین متعادل بمونه. این موها با به دام انداختن ورنیکس، یه لایهی عایق ایجاد میکنن که از کاهش دمای بدن جلوگیری میکنه.
۳. تحریک رشد موهای دائمی: لانوگو در واقع اولین نوع موهایی هست که توی بدن انسان رشد میکنه. بعد از ریزش این موها، فولیکولهای مو شروع به تولید موهای دائمی میکنن که بعد از تولد روی سر و بدن نوزاد دیده میشن.
مراحل رشد موی جنین در رحم
رشد موی جنین در رحم مادر در چند مرحلهی مختلف انجام میشه. از اولین فولیکولهای مو تا ریزش لانوگو و جایگزینی اون با موهای دائمی، این روند به شکل زیر اتفاق میافته:
۱. شکلگیری فولیکولهای مو (هفته ۸ تا ۱۲ بارداری): حدود هفته ۸ بارداری، فولیکولهای مو در پوست جنین شروع به تشکیل شدن میکنن. تا هفته ۱۲، این فولیکولها کاملاً شکل گرفته و آماده رشد مو هستن.
۲. رشد لانوگو (هفته ۱۶ تا ۲۰ بارداری): بین هفته ۱۶ تا ۲۰، موهای لانوگو شروع به رشد میکنن و کل بدن جنین رو میپوشونن. این موها در ابتدا خیلی نازک و سبک هستن ولی تا هفتهی ۲۸ کاملاً تکمیل میشن.
۳. ریزش لانوگو و رشد موهای دائمی (هفته ۳۲ تا ۳۶ بارداری): حدود هفته ۳۲ تا ۳۶، موهای لانوگو شروع به ریزش میکنن و جای خودشون رو به موهای دائمی میدن. در همین زمان، موهای سر نوزاد هم ضخیمتر میشن.
۴. جایگزینی کامل موها (قبل یا بعد از تولد): بیشتر نوزادها موقع تولد دیگه لانوگو ندارن، اما بعضی نوزادهای نارس ممکنه هنوز مقداری از این موها روی بدنشون باقی مونده باشه که بعد از چند هفته از بین میره.
آیا این موها بعد از تولد هم وجود دارد؟
در بیشتر موارد، لانوگو قبل از تولد از بین میره، ولی بعضی نوزادها موقع تولد هنوز این موها رو دارن. این اتفاق معمولاً در نوزادان نارس بیشتر دیده میشه، چون بدنشون هنوز فرصت کافی برای ریزش کامل این موها نداشته.
نکته: حتی در برخی بزرگسالان هم ممکنه در شرایط خاص مثل اختلالات تغذیهای (مثل بیاشتهایی عصبی)، این نوع موها دوباره رشد کنن. دلیلش اینه که بدن برای حفظ دمای طبیعی، شروع به تولید موهای لانوگو میکنه.
جمعبندی لانوگو و رشد موی جنین در رحم
- لانوگو اولین نوع مویی هست که روی بدن جنین رشد میکنه و نقش محافظتی داره.
- این موهای کرکی از هفته ۱۶ تا ۲۰ بارداری رشد میکنن و تا هفتهی ۳۶ بهتدریج میریزن.
- لانوگو از پوست جنین محافظت میکنه، دمای بدن رو تنظیم میکنه و باعث تحریک رشد موهای دائمی میشه.
- در نوزادان نارس، این موها ممکنه بعد از تولد هم دیده بشن ولی معمولاً طی چند هفته از بین میرن.
آیا تا حالا درباره لانوگو چیزی شنیده بودی؟ اگر سوالی داری، حتماً توی بخش نظرات بپرس!
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها