قراره در این مقاله چی بدونیم؟
- آیا زیاد خرید کردن برای فرزندمان کار عاقلانهای است؟
- چه ارتباطی بین مادیگرایی و عزت نفس کودک وجود داره؟
- ولخرجی کردن بیجا بر رشد روانی و عاطفی کودک چه اثری داره؟
- مصرفگرایی چه اثراتی روی آیندهی مالی و شخصیتی کودک داره؟
- آیا خرج کردن زیاد والدین ممکنه مهارتهای اجتماعی کودک رو تضعیف کنه؟
- چطور ولخرجی والدین باعث کاهش استقلال کودک میشه؟
عواقب ولخرجی کردن برای کودک
خیلی از والدین دوست دارن بهترین وسایل رو برای فرزندشان فراهم کنن و این یعنی هزینههای زیادی برای خرید لباس، اسباببازی، لوازم مختلف و حتی تفریحات بچهها پرداخت میکنن. اما آیا پرداخت این هزینهها همیشه مفید هستن؟ در این مقاله به بررسی اثرات منفی زیاد خرج کردن برای کودک میپردازیم و بررسی میکنیم که این کار ممکنه چه تأثیراتی روی تربیت، شخصیت و آینده مالی کودکان بذاره.
آیا خرید کردن زیاد برای کودک کار عاقلانه ای است؟
کودکان به طور طبیعی عاشق لوازم جدید هستن. اما شادیای که در اثر خرید یک وسیله جدید به دست میاد، خیلی دوام نداره. تحقیقات ثابت کرده خرید زیاد برای کودک باعث میشه کودک ما وارد یک چرخهی نارضایتی دائمی بشه: ابتدا از خرید جدید ذوق میکنه، اما خیلی زود دلزده میشه و دوباره به دنبال وسیله جدیدتر میگرده. این رفتار باعث میشه مصرفگرایی در شخصیت کودک ریشه بندازه و هیچ وقت از داشتههای خودش راضی نباشه.
تحقیقات تصویربرداری مغزی نشون داده وقتی ما وسیله جدیدی میخریم، مغز دوپامین ترشح میکنه (همون مادهای که حس خوبی در ما ایجاد میکنه) ولی این حس خیلی زود از بین میره. کودکان به خاطر اینکه مغزشون هنوز در حال رشده، بیشتر درگیر این چرخهی هیجانی میشن و یاد نمیگیرن چطور لذتهای پایدارتر رو تجربه کنن.
ارتباط مادیگرایی با عزت نفس در کودکان
یکی از خطرناکترین اثرات زیاد خریدن برای کودک، تقویت نگرش مادیگرایانه و کاهش عزت نفس در کودکه. کودکانی که ارزش خودشون رو به وسایلی که دارن وابسته میدونن، بیشتر دچار افسردگی، اضطراب، احساس بیارزشی و خودمحوری میشن.
در واقع وقتی عزت نفس کودک پایین بیاد، کودک به دنبال جبران این آسیب در خرید وسایل بیشتر میگرده. ولی لوازم مادی هیچ وقت نمیتونن خلأ عاطفی انسان رو از بین ببرن. نتیجهی این اتفاق یک حس دائم نارضایتی و بیارزشی در کودک میشه.
عوارض و اثرات منفی زیاد خرج کردن برای کودک
با وجود اینکه قصد همهی والدین خوشحال نگه داشتن و ایجاد حال خوب در فرزندانشون هست اما نباید از اثرات منفی و عواقب ولخرجیهای بیجا برای فرزند هم غافل بشیم، از جمله مضرات ولخرجی کردن برای کودکان:
۱. تاثیر منفی بر رشد روانی و عاطفی کودک
یکی از بزرگترین اثرات منفی زیاد خرج کردن برای کودک، تاثیر آن بر رشد روانی و عاطفی کودک است. وقتی کودک هر چیزی که میخواهد رو بلافاصله دریافت میکنه، ممکنه دیگر ارزش قناعت و مهارتهای مقابلهای رو درک نکنه. این موضوع میتونه باعث بشه که کودک در مواجهه با چالشها و مشکلات آینده، احساس ناتوانی کرده و نتونه به درستی مشکلات رو حل کنه.
۲. تشویق به رفتارهای مصرفگرایانه
پرورش رفتار مصرفگرایانه یکی دیگر از اثرات منفی زیاد خرج کردن برای کودک است. وقتی که والدین به طور مداوم به کودک خود نشون میدن که خوشحالی فقط با خرید کالاهای جدید و حتی گرانقیمت به دست میاد، کودک به این نتیجه میرسه که برای برطرف کردن نیازهای خودش، همیشه باید خرید کنه. این رفتار میتونه در آینده باعث ایجاد مشکلات مالی و نگرشهای غلط نسبت به مصرف در زندگی کودک بشه. به علاوه توانایی لذت بردن از مسائل کوچک رو هم بهدست نمیاره.
۳. کاهش مهارتهای اجتماعی و ارتباطی
یکی دیگر از اثرات منفی که زیاد خرج کردن میتونه روی کودک بذاره، کاهش مهارتهای اجتماعی و ارتباطی اوست. وقتی کودک هیچگونه محدودیتی در دسترسی به امکانات نداره، ممکنه نتونه ارزشهای مهمی مثل اشتراکگذاری، همکاری و همدلی رو یاد بگیره. این مسئله میتونه در روابط اجتماعی کودک در بزرگسالی تأثیر منفی بذاره و مانع از ایجاد روابط قوی و پایدار بشه.
۴. تاثیرات منفی بر استقلال کودک
والدینی که دائماً در تلاش هستن تا هر خواستهای از کودک خودشون رو برآورده کنن، ممکنه باعث بشن که کودک حس نکنه نیاز به استقلال داره. اینطور میشه که کودک هیچ وقت نمیتونه مسئولیتهای خودش رو به دوش بگیره و همیشه به کمک دیگران وابسته میمونه. آسیب به استقلال کودک میتونه در بزرگسالی به مشکل جدی تبدیل بشه و کودک نتونه با چالشهای زندگی به درستی روبهرو بشه.
۵. ایجاد انتظارات غیرمنطقی در کودک
کودکان وقتی همیشه هر چیزی که دوست داشتن رو بدون تلاش به دست میارن، ممکنه انتظارات غیرمنطقی از والدین خودشون داشته باشن. این انتظارات میتونه باعث ناامیدی و عصبانیت در صورتی بشه که خواستههاشون برآورده نشه. در نتیجه، کودک ممکنه دچار احساس بیاحترامی بشه و روابطش با والدین و دیگران تحت تأثیر قرار بگیره.
حرف آخر
خرج کردن زیاد برای کودک شاید در ظاهر خوشایند باشه، اما در بلندمدت آسیبهای جدی به شخصیت، عزت نفس و نگرش کودک در زندگی وارد میکنه. بهتره به جای اینکه مدام با وسایل مادی و خرید کردن کودکان رو خوشحال کنیم، روی نیازهای عاطفی فرزندانمون سرمایهگذاری کنیم و بهشون آموزش بدیم که حس خوشبختی واقعی از درون خودشون میاد، نه از وسایلی که دارن.
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها