انواع بیماری های زنانه چیست؟

بیماری‌های زنانه چیست؟

زنان را می‌توان عضو کانونی هر خانواده درنظر گرفت و با توجه به این مساله سلامت جسمی و روحیروانی زنان تاثیر بسزایی بر کل خانواده دارد. از آنجا که بیماری‌های زنان طیف گسترده‌ای دارند و تفاوت‌هایی با بیماری‌های مردان دارند، به طور خاص و جداگانه بررسی می‌شوند. داشتن اطلاعات کافی در رابطه با این بیماری‌ها کمک می‌کند که زنان بتوانند از بروز این بیماری‌ها پیشگیری کنند و درصورت بروز هرگونه علائم با تشخیص به موقع، مراحل درمان را به خوبی طی کنند. در این مقاله قصد داریم به بررسی بیماری‌ها و مشکلات زنان مربوط به دوران مختلف زندگی زنان مانند بلوغ، ازدواج و رابطه جنسی، بارداری، یائسگی و بپردازیم.

آشنایی با انواع بیماری‌های زنان

بیماری‌ها هم زنان و هم مردان را درگیر می‌کنند، اما برخی از بیماری‌ها تنها مختص زنان است. سرطان سینه، سرطان دهانه رحم، مسائل مربوط به بلوغ و یائسگی، بارداری و مراقبت‌های این دوران مربوط به زنان هستند، بیماری‌های مقاربتی و دستگاه تناسلی نیز بیشتر متوجه زنان است، برخی از بیماری‌ها نیز بین زنان شیوع بیشتری دارند، مانند بیماری‌های قلبیعروقی و افسردگی. به همین منظور در ادامه به معرفی مهمترین بیماری های زنانه می‌پردازیم تا زنان با شناخت کافی این بیماری‌ها بتوانند از بروز آن‌ها پیشگیری و با شناخت آنها برای درمان به موقع اقدام کنید.

بیماری‌های دستگاه تناسلی

دستگاه تناسلی در زنان عضو بسیار مهمی است و سلامتی آن تاثیر زیادی در زندگی زنان دارد. این بخش خود می‌تواند شامل بیماری‌های گوناگونی همچون عفونت‌های ادراری، زگیل تناسلی، تبخال تناسلی، چسبندگی رحم و است. درصورتی که هرگونه علائمی در ناحیه تناسلی دارید، بهتر است هرچه سریعتر با پزشکان متخصص زنان و زایمان مشاوره کنید.

سرطان تخمدان

سرطان تخمدان می‌تواند تا حد زیادی به صورت خاموش و بدون علائم رشد کند، به همین منظور مراجعه منظم به پزشک متخصص و چکاب و بررسی سلامتی با انجام تست‌های متفاوت مانند پاپ اسمیر می‌تواند برای تشخیص زودهنگام بسیار مفید باشد. برخی از نشانه‌های بیماری سرطان تخمدان دردهای شکمی، نفخ شکم به صورت مکرر، تکرر ادرار و است.

سرطان پستان

سرطان پستان یا سینه در زنان بیشتر رخ می‌دهد و بین مردان شیوع کمتری دارد. پزشکان متخصص زنان برای تشخیص به موقع این بیماری نیز پیشنهاد می‌کنند که زنان چکاب‌های منظم شوند. پزشک در ابتدا با لمس و فشار دادن ناحیه پستان به بررسی وجود هرگونه تغییرات در بافت پرداخته و درصورتی که علائمی مانند توده در پستان، تغییرات پوستی، بزرگ شدن غدد لنفاوی در زیر بغل و مشاهده کند، برای بیمار دستور سونوگرافی و ماموگرافی داده تا بتواند تشخیص دقیقی داشته باشد. دقت کنید که معاینات پستان در زمان‌های خاصی نسبت به سیکل قاعدگی انجام می‌شود.

سرطان رحم

سرطان رحم یکی دیگر از بیماری‌های مربوط به زنان است. این بیماری در سنین مختلفی و حتی در زنان جوان نیز مشاهده می‌شود. سرطان رحم بیشتر به دلایل ژنتیکی به وجود می‌آید و درصورتی که به موقع تشخیص داده شود، مراحل درمان راحت‌تر انجام می‌شوند. ترشحات غیرطبیعی در واژن، دردهای زیاد در لگن از علائم بیماری سرطان رحم محسوب می‌شوند.

کیست تخمدان

زنان در رحم خود دو تخمدان دارند که عضو مهمی برای باروری محسوب می‌شوند. تخمدان‌ها هردو به یک اندازه و شکل هستند و درصورتی که فرد دچار کیست تخمدان شود، یعنی در یک یا هر دو تخمدان‌ یک کیسه غیرطبیعی پر از مایع به وجود آمده است. این کیست‌ها اندازه‌های متفاوتی دارند و در سنین مختلفی برای دختران و زنان پیش می‌آید. کیست تخمدان در مواقع نادری سرطانی است و در بیشتر مواقع خطرات جدی بیمار را تهدید نمی‌کند. نفخ و تورم در ناحیه شکم، حرکات درناک در روده، دردهای لگنی قبل و در حین قاعدگی، رابطه جنسی دردناک، پریودهای نامرتب و خونریزی غیرطبیعی واژن از مهمترین علائم کیست تخمدان هستند.

دردهای شکمی از علائم بیماری های زنانه

تنبلی تخمدان

برخی از زنان در سنین باروری دچار تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک می‌شوند، در این بیماران هورمون‌ها دچار اختلالاتی شده و درنتیجه تنبلی تخمدان شکل می‌گیرد. درمان این بیماری راحت است، اما باید فرد به طور منظم به پزشک زنان و زایمان مراجعه کرده تا وضعیت سلامتی وی چک شود. درصورتی که این بیماری جدی گرفته نشود، می‌تواند خطرات نازایی را در پی داشته باشد. قاعدگی نامنظم و طولانی از نشانه‌های تنبلی تخمدان هستند.

چسبندگی رحم

چسبندگی رحم نیز یک بیماری شایع در زنان است، در این بیماری درون رحم یا دهانه رحم چسبندگی (بافت اسکار) ایجاد می‌شود. درصورتی که زنان دچار چسبندگی رحم باشند، ممکن است مشکلات ناباروری یا سقط جنین برای آنها پیش آید، یا حتی در صورت باروری مشکلاتی برای جنین ایجاد شود. چسبندگی رحم با توجه به شدت بیماری درمان‌های متفاوتی دارد. احساس درد در لگن و دردهای لگنی در زمان قاعدگی از نشانه‌های چسبندگی رحم هستند.

فیبروم رحم

فیبروم رحم به رشد بیش از اندازه بافت رحم در سنین باروری بین 25 تا 40 گفته می‌شود. این بیماری انواع مختلفی دارد و در رحم در نواحی مختلف شکل می‌گیرد. درمان فیبروم رحم به دو شکل دارویی و جراحی انجام شده و بستگی به شدت بیماری دارد. با اینکه این بیماری در زنان شایع است و تقریبا 50 درصد زنان دچار آن می‌شوند اما زنانی که اضافه وزن دارند بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.

عفونت واژن

تمام زنان حداقل یکبار در طور زندگی خود دچار عفونت واژن شده‌اند. عفونت واژن از شایع‌ترین بیماری‌های زنان است و بیشترین دلیل مراجعه زنان به پزشکان متخصص زنان و زایمان را می‌تواند عفونت واژن دانست. در سنین 14 تا 49 سالگی شیوع عفونت واژن در زنان بیشتر است. پیشنهاد می‌شود در صورت داشتن علائمی مانند سوزش، خارش، ترشحات غیرعادی واژن، درد در ناحیه شکمی و به پزشک مراجعه کنید و از درمان‌های خودسرانه بپرهیزید تا بیماری تشدید نشود و منجر به عوارض خطرناک نشود.

بیماری‌های مقاربتی

بیش از 20 نوع بیماری مقاربتی وجود دارد که به دلیل رابط جنسی با فرد مبتلا به وجود می‌آید. بیماری‌های مقاربتی در زنان بسیار شایع است. منشا این بیماری‌ها ویروس، انگل و یا باکتری هستند، درصورتی که بیماری با منشا باکتری یا انگل باشد، درمان با آنتی‌بیوتیک موثر است. اما چنانچه بیماری مقاربتی با منشا ویروس باشد، درمان خاصی برای آن وجود ندارد و تنها می‌توان با استفاده از برخی داروها علائم بیماری را کنترل کرد. داشتن رابطه جنسی سالم برای جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های مقاربتی بسیار ضروری است.

مردان نیز مانند زنان دچار بیماری‌های مقاربتی می‌شوند، اما به طور معمول عوارض این بیماری‌ها در زنان بیشتر گزارش شده است، حتی اگر زن باردار باشد، امکان انتقال بیماری به جنین نیز وجود دارد.

یائسگی

زنان پس از گذراندن دوران جوانی و در مرحله میانسالی دچار یائسگی می‌شوند. یائسگی با مشکلاتی نظیر گرگرفتگی، تعرق شبانه، مشکلات در خل و خو و خواب و همراه است. طبیعتا هیچ کدام از زنان دوست ندارند که گرفتار این مشکلات شوند، اما این یک مرحله از زندگی زنان است و بهتر است با پذیرش و مقابله با آن از این مرحله گذر کرد.

البته توجه به این نکته نیز مهم است که علائم یائسگی در زنان مختلف است و ممکن است تمام زنان علائم حادی نداشته باشند. این مرحله می‌تواند طولانی باشد و چند سال زمان ببرد. داشتن رژیم غذایی مناسب، انجام ورزش به طور منظم، نداشتن استرس و مدیریت آن و همچنین مشاوره منظم با پزشک از جمله کارهایی هستند که برای کنترل علائم یائسگی بسیار مفیدند.

آشنایی با انواع بیماری های زنان

مراقبت از خود و پیشگیری از بروز بیماری های در زنان

مراقبت از خود یک روش و سبک زندگی سالم است که بسیار کم هزینه و پرسود تلقی می‌شود. خودمراقبتی یک رفتار اکتسابی است که به صورت آگاهانه و هدف‌دار انجام می‌شود. زنان با خودمراقبتی علاوه بر پیشگیری می‌توانند از سلامت خود، فرزندان و خانواده مراقبت کرده و خانواده و زندگی شادتری داشته باشند. در ادامه برخی از راهکارها برای پیشگیری از بروز بیماری‌های زنان بررسی می‌شود.

  • داشتن سبک زندگی سالم

برای پیشگیری از بیماری‌های زنان، داشتن یک سبک زندگی سالم بسیار حائز اهمیت است. شاید زنان نتوانند برخی عوامل مانند ژنتیک را کنترل کنند، اما پرهیز از برخی رفتارها مانند عدم استفاده از سیگار و قرار نگرفتن در معرض دود سیگار در سلامتی بسیار مهم است.

  • استفاده از رژیم غذایی سالم

استفاده از غذاهای سالم مانند سبزیجات، میوه‌جات، غلات، منابع پروتئینی کم چرب، غذاهای سرشار از فیبر و عدم استفاده از فست‌فودها، غذاها و نوشیدنی‌های سرشار از قند، غذاهای حاوی چربی اشباع و

  • انجام ورزش به صورت مرتب

انجام منظم ورزش در پیشگیری از بیماری‌های قلبیعروقی و برخی از سرطان‌ها بسیار موثر است.

  • عدم استفاده از مشروبات الکی

مصرف مشروبات الکی آن هم به صورت افراطی، زنان را در معرض ابتلا به بسیاری بیماری‌ها مانند انواع سرطان قرار می‌دهد

پزشک متخصص زنان و مشاوره آنلاین

خودمراقبتی و انتخاب و داشتن پزشک متخصص زنان و زایمان متبحر برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها بسیار موثر است. در تلفن خونه می‌توانید از مشاوره با متخصص زنان استفاده کنید تا بتوانید علاوه بر مشاوره آنلاین، یک پزشک متخصص خوب را برای خود انتخاب کنید و مشکلات خود در مورد بیماری‌های زنان را با او در میان بگذارید و اقدامات لازم برای تشخیص و درمان را انجام دهید.