کدوم فصل برای بارداری مناسب تره؟

قراره چی بدونیم؟

  • چه فصلی برای بارداری مناسب‌تر است؟
  • چرا زمان لقاح روی سلامت نوزاد تاثیر داره؟
  • نتایج تحقیقات علمی درباره‌ی بارداری در فصل‌های مختلف چیه؟
  • چه عواملی روی نتیجه‌ی بارداری اثر دارند؟
  • چطور بهترین تصمیم رو برای زمان اقدام به بارداری بگیریم؟

بهترین و بدترین فصل برای بارداری و زایمان

اینکه در چه فصلی باردار بشی، می‌تونه روی سلامت نوزاد تاثیر بذاره یا نه؟ عوامل مختلفی می‌تونن روی سلامت جنین و روند بارداری تاثیر بذارن. یکی از این عوامل مهم، زمان اقدام به بارداری هست. شاید برات عجیب باشه، اما تحقیقات نشون دادن که زمان لقاح واقعا روی سلامتی نوزاد اثر داره. بیاید در این مقاله باهم این موضوع رو علمی و کامل بررسی کنیم.

آیا فصل بارداری روی سلامت نوزاد تاثیر داره؟

از همون دهه‌ی ۱۹۳۰، دانشمندان متوجه شدن که بچه‌هایی که توی زمستون به دنیا میان، بیشتر دچار مشکلات رشد، بیماری‌های روانی و حتی مرگ زودرس می‌شن. اما علت دقیق این موضوع هنوز کامل مشخص نبود.
حالا با پیشرفت علم، مشخص شده که زمان بارداری می‌تونه تاثیر مستقیم روی سلامت نوزاد داشته باشه.

بارداری در چه فصلی خوبه؟

تاریخچه‌ی بررسی تاثیر فصل بر بارداری

اوایل، محققان تصور می‌کردن سرما، بیماری‌ها و آلودگی‌های بیشتر در زمستان باعث آسیب به جنین می‌شه. اما بعدها متوجه شدن که وضعیت اجتماعی هم بی‌تاثیر نیست. مثلا مادران غیرسفیدپوست یا مادرانی که تحصیلات پایین‌تر دارن، بیشتر توی نیمه‌ی اول سال باردار می‌شن و این ممکنه نتایج رو پیچیده‌تر کنه.

نتایج تحقیقات جدید درباره ی بهترین فصل برای بارداری

دو اقتصاددان به نام‌های “جنت کوری” و “هانس شوآنت” از دانشگاه پرینستون، برای روشن‌تر شدن این موضوع تحقیقاتی انجام دادن. اون‌ها داده‌های رسمی تولد بین سال‌های ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۶ رو بررسی کردن. نکته‌ی جالب این بود که این بار فقط روی خواهر و برادرانی تمرکز کردن که از یک مادر بودن، تا شرایط اجتماعی ثابت بمونه.
 نتیجه؟
حتی وقتی وضعیت اجتماعی کنترل شد، باز هم تاثیر فصل بارداری روی سلامت نوزاد دیده شد!

بدترین زمان برای اقدام به بارداری چه ماه هایی هست؟

چرا ماه اردیبهشت برای بارداری مناسب نیست؟ محققان فهمیدن که بارداری در ماه اردیبهشت اصلا گزینه‌ی خوبی نیست. نوزادانی که توی این ماه لقاح پیدا می‌کنن و توی زمستون به دنیا میان، ۱۳٪ بیشتر احتمال داره که نارس به دنیا بیان.
طول دوران بارداری هم تقریبا یک هفته کوتاه‌تر از حد طبیعی می‌شه و همونطور که می‌دونی، نارس بودن جنین می‌تونه مشکلاتی مثل ضعف سیستم ایمنی، مشکلات بینایی و شنوایی، یا کندی رشد ذهنی رو به همراه داشته باشه.

بهترین فصل برای بارداری (چرا تابستان فصل طلاییه؟)

تابستون بهترین زمان لقاح: تحقیقات نشون دادن که تابستون بهترین فصل برای بارداری به حساب میاد. جنین مادرانی که از خرداد تا شهریور‌ماه باردار می‌شن، بیشتر وزن می‌گیرن (که یک نشانه‌ی خوبه) و بچه‌هاشون کمی با وزن بیشتر به دنیا میان.

دلیل علمی تاثیر فصل بارداری روی سلامت نوزاد چیه؟

نقش آنفولانزا و بیماری‌های فصلی: وقتی محققان داده‌های مرکز کنترل بیماری‌ها (CDC) رو چک کردن، دیدن افت طول بارداری دقیقا همزمان با پیک آنفولانزا اتفاق می‌افته.
مثلا توی سال ۲۰۰۹ که آنفولانزای H1N1 زودتر شیوع پیدا کرد، افت طول بارداری هم زودتر رخ داد.
این موضوع نشون می‌ده که بیماری‌هایی مثل آنفولانزا می‌تونن باعث زایمان زودرس بشن. این موضوع کاملا منطقیه چون بیماری‌های عفونی مثل آنفولانزا می‌تونن باعث التهاب و افزایش خطر زایمان زودرس بشن. پس تزریق واکسن آنفولانزا برای زنان باردار خیلی اهمیت پیدا می‌کنه.

نقش ویتامین D در سلامت جنین: علاوه بر آنفولانزا، سطح ویتامین D هم که توی زمستان کمتره، ممکنه روی رشد جنین تاثیر بذاره. ویتامین D برای رشد استخوان‌ها، سیستم ایمنی و سلامت عمومی نوزاد خیلی مهمه.

چه عواملی غیر از فصل روی بارداری تاثیر دارن؟

عوامل مختلفی غیر از فصل می‌تونن روی بارداری تأثیر بذارن. یکی از مهم‌ترین اون‌ها سن مادر هست. زنان بالای ۳۵ سال ممکنه با مشکلاتی مثل کاهش کیفیت تخمک‌ها و افزایش خطر سقط جنین مواجه بشن. علاوه بر این، سبک زندگی و عاداتی مثل تغذیه، ورزش و استرس می‌تونن تأثیر زیادی روی باروری و سلامت بارداری بذارن. مادرانی که زندگی سالم‌تری دارن، شانس بیشتری برای بارداری سالم دارن.

عوامل ژنتیکی هم نقش مهمی دارن. برخی از بیماری‌ها و اختلالات ژنتیکی می‌تونن بر بارداری تأثیر بذارن. همچنین، سلامت روان هم از عوامل مؤثره؛ استرس و اضطراب می‌تونن باعث اختلالات هورمونی و مشکلات باروری بشن. بنابراین، مراقبت از سلامت روان هم در برنامه‌ریزی برای بارداری سالم بسیار اهمیت داره.

ویژگی نوزادان که در تابستان به دنیا میان

نکات مهم برای مادرانی که قصد بارداری دارن

  • حتما در فصل مناسب واکسن آنفولانزا بزن.
     
  • سعی کن توی فصلی اقدام به بارداری کنی که خطر آنفولانزا کمتره (مثل تابستون).
     
  • تغذیه‌ی مناسب و مصرف مکمل‌های لازم (مثل ویتامین D و اسید فولیک) رو جدی بگیر.
     
  • در تمام دوران بارداری مراقب سلامت جسم و روحت باش. مراجعه منظم برای انجام مراقبت‌های بارداری به ماما یا پزشک رو فراموش نکن.

حرف آخر

در یک نگاه کلی، تابستان بهترین فصل برای بارداری شناخته شده. بارداری در فصل تابستان، خطر زایمان زودرس و نارس بودن نوزاد رو کمتر می‌کنه و فرصت رشد بهتر رو برای جنین فراهم می‌کنه. پس اگه داری برای مادر شدن برنامه‌ریزی می‌کنی، تابستان رو به عنوان یه فرصت طلایی در نظر بگیر!