مرغ ارگانیک، بدون آنتی‌بیوتیک یا معمولی؟ کدام برای کودکان مناسب‌تر است؟

خوردوخوراک بچه‌ها یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های همیشگی والدین است. بسیاری از والدین مدام به این فکر می‌کنند که آیا خوراکی فرزندشان سالم است؟ آیا بهترین منبع برای دریافت مواد مغذی موردنیازشان است؟ در دنیای امروز که در فروشگاه‌ها مواد غذایی با برچسب‌های متنوع به چشم می‌خورند، کمی انتخاب بهترین و درعین‌حال سالم‌ترین مواد غذایی ازجمله مرغ سخت می‌شود. در این مقاله می‌خواهیم ببینیم کدام نوع مرغ از میان گزینه‌های ارگانیک، بدون آنتی‌بیوتیک و معمولی برای کودکان مناسب‌تر است. با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

  • مروری کوتاه بر انواع مرغ
  • تفاوت‌ها در نگاه علمی
  • اهمیت دمای پخت و رعایت نکات بهداشتی
  • نتیجه‌گیری نهایی: کدام مرغ بهترین انتخاب برای کودکان است؟
  • سخن پایانی
  • شما بگویید

مروری کوتاه بر انواع مرغ

۱. مرغ ارگانیک

به مرغی که در شرایط استاندارد یعنی بدون استفاده از آنتی‌بیوتیک، بدون هورمون و با غذای ارگانیک پرورش یافته، مرغ ارگانیک گفته می‌شود. معمولاً چنین مرغی کمترین مقاومت آنتی‌بیوتیکی و آلودگی‌های پرخطر را دارد. در بسیاری از کشورها، تولید مرغ ارگانیک سخت‌گیرانه‌ترین نظارت‌ها را پشت سر می‌گذارد.

۲. مرغ بدون آنتی‌بیوتیک

این همان مرغی است که در ایران با عنوان «مرغ سبز» هم شناخته می‌شود. این نوع مرغ در دوره پرورش، هیچ نوع آنتی‌بیوتیکی دریافت نکرده و چند مرحله آزمایش می‌شود تا این موضوع تأیید گردد. این نوع مرغ از نظر مقاومت آنتی‌بیوتیکی، بالاتر از ارگانیک و پایین‌تر از مرغ معمولی است.

۳. مرغ معمولی

این نوع همان مرغی است که در بیشتر فروشگاه‌های محصولات پروتئینی می‌بینیم. در صنعت پرورش معمول مرغ، استفاده از آنتی‌بیوتیک برای درمان یا پیشگیری از بیماری‌ها رایج است. براساس پژوهش‌ها، در این نوع مرغ احتمال وجود باکتری‌های مقاوم بیشتر است.

تفاوت‌ها در نگاه علمی

واقعیت این است که همه نوع‌های مرغ حتی مرغ ارگانیک، ممکن است باکتری داشته باشند. نکته مهم، میزان آلودگی و مهم‌تر از آن، مقاومت آنتی‌بیوتیکی باکتری‌هاست. دانشمندان در سال‌های اخیر آزمایش‌های گسترده‌ای روی مرغ‌ها انجام داده‌اند و به تفاوت‌های مهمی رسیده‌اند که در این بخش با هم مرور می‌کنیم.

۱. آلودگی سالمونلا

در بسیاری از مطالعات، مرغ ارگانیک کمترین میزان آلودگی سالمونلا را داشته، مرغ بدون آنتی‌بیوتیک معمولاً عددی نزدیک به ارگانیک ثبت کرده و مرغ معمولی بیشترین موارد گزارش‌شده را داشته است. این تفاوت مهمی است چون کودکان کوچک‌تر از ۵ سال بیش از دیگران در معرض ابتلا به بیماری‌های ناشی از آلودگی سالمونلا هستند.

۲. مقاومت آنتی‌بیوتیکی

در هنگام خرید مرغ مناسب برای کودکان توجه به این بخش بسیار مهم است. چرا؟ چون اگر فرزند شما بیمار شود و باکتری موجود در غذا مقاوم باشد، درمان سخت‌تر می‌شود.

براساس پژوهش‌ها، در مرغ ارگانیک باکتری‌های مقاوم بسیار کمی یافت شده‌اند، مرغ بدون آنتی‌بیوتیک عملکرد خوبی دارد، اما برخی باکتری‌ها همچنان ممکن است مقاوم باشند و مرغ معمولی بالاترین نرخ مقاومت آنتی‌بیوتیکی را دارد. به زبان ساده‌تر، هرچه روش پرورش مرغ به طبیعت نزدیک‌تر باشد، خطر مقاومت آنتی‌بیوتیکی کمتر است.

فرقی نمی‌کند انتخاب‌تان برای خرید مرغ اسنپ پروتئین باشد یا فروشگاه خوش‌سابقه دیگر؛ خرید مرغ از فروشگاه‌های معتبر خیال‌تان بابت برچسب‌های دقیق روی بسته‌بندی، روند کنترل‌شده نگهداری و حمل، مشخص‌بودن تاریخ ذبح و بسته‌بندی و انتخاب مرغ بدون آنتی‌بیوتیک راحت است.

اهمیت دمای پخت و رعایت نکات بهداشتی

C:UsersRASTIC-PCDownloadsAir-Fryer-Chicken-Breast-main.jpg

کودکان زیر پنج سال سیستم ایمنی کامل و بالغی ندارند؛ یعنی زودتر دچار مسمومیت غذایی می‌شوند، شدت بیماری در آن‌ها بیشتر است و آب بدن‌شان سریع‌تر کم می‌شود. پس علاوه‌بر انتخاب مرغ، نوع پخت و رعایت دما و نکات بهداشتی هم بسیار مهم است.

چرا رعایت دمای صحیح پخت مرغ مهم است؟

براساس توصیه مراکز ملی سلامت و ایمنی غذایی، مرغ باید تا دمای داخلی حداقل ۷۴ درجه سانتی‌گراد پخته شود. رسیدن به این دمای پخت مطمئن‌ترین روش برای ازبین‌بردن سالمونلا، کامپیلوباکتر (شایع‌ترین میکروارگانیسم در مسمومیت غذایی) و سایر باکتری‌هاست.

هنگام پخت مرغ حتماً از دماسنج غذا استفاده کنید و فقط به رنگ ظاهری مرغ پخته‌شده اکتفا نکنید، حتی مرغ ارگانیک هم می‌تواند باکتری داشته باشد. استفاده از دماسنج مخصوص غذا باعث می‌شود خیال‌تان از سالم‌بودن مرغ راحت شود.

نکات مربوط به بهداشت آشپزخانه

هنگام بسته‌بندی و یخ‌زدایی مرغ این نکات را حتما رعایت کنید:

  • قبل و بعد از تماس با مرغ دست‌هایتان را کاملا با آب و صابون بشویید.
  • قبل از بسته‌بندی مرغ را نشویید، چون پاشیدن قطرات آب، می‌تواند آلودگی را پخش کند.
  • هرگز برای بازشدن یخ مرغ آن را داخل آب جوش نگذارید و فقط از طریق قراردادن در یخچال مرغ را یخ‌زدایی کنید.

نتیجه‌گیری نهایی: کدام مرغ بهترین انتخاب برای کودکان است؟

C:UsersRASTIC-PCDownloadsMarch_PrimaryImage_FS.png

اگر به مرغ ارگانیک دسترسی دارید، این گزینه بهترین انتخاب است. کمترین میزان مقاومت آنتی‌بیوتیکی، کمترین آلودگی و بیشترین تطبیق با استانداردهای جهانی سلامت غذا ازجمله مهم‌ترین مزیت‌هایی هستند که با خرید این نوع مرغ بهره‌مند می‌شوید.

اگر مرغ ارگانیک دردسترس‌تان نیست، خرید مرغ بدون آنتی‌بیوتیک بهترین گزینه جایگزین محسوب می‌شود. فرایند کنترل آنتی‌بیوتیک‌ها و شرایط پرورش، باعث می‌شود این مرغ به گزینه‌ای سالم‌تر از مرغ معمولی برای مصرف کودکان تبدیل شود.

در بسیاری از شهرها دسترسی به مرغ‌های ارگانیک و بدون آنتی‌بیوتیک واقعا سخت است. مرغ معمولی هم انتخاب قابل‌قبولی است، به‌شرطی که تمام نکات بهداشتی و دمای پخت را رعایت کنید. بخش زیادی از آلودگی‌ها با روش‌های صحیح نگهداری، یخ‌زدایی و آشپزی قابل‌کنترل هستند.

سخن پایانی

در نهایت، انتخاب نوع مرغ فقط یک خرید ساده نیست؛ انتخابی‌ست که تأثیر مستقیمی روی سلامت کودک دارد. شاید برچسب‌ها و اصطلاحات مختلف گاهی پیچیده به نظر برسند، اما حقیقت ساده‌تر از چیزی است که تصور می‌کنیم. هرچه روند پرورش شفاف‌تر، تحت نظارت‌تر و نزدیک‌تر به استانداردهای جهانی باشد، آرامش خاطر بیشتری برای خانواده به همراه می‌آورد.

مرغ ارگانیک بهترین عملکرد را در بررسی‌های علمی داشته، مرغ بدون آنتی‌بیوتیک انتخابی منطقی و مطمئن برای اغلب خانواده‌هاست و مرغ معمولی اگر با رعایت کامل اصول بهداشتی و دمای صحیح پخت آماده شود، همچنان می‌تواند گزینه‌ای سالم باشد.

سلامتی کودکان از دل همین انتخاب‌های کوچک روزمره می‌گذرد. همین خریدهایی که شاید ساده به نظر برسند، اما کیفیت زندگی را برای فرزندتان رقم می‌زنند. پس از این به بعد هروقت قصد خرید مرغ داشتید، چند ثانیه بیشتر وقت بگذارید، اطلاعات روی بسته‌بندی را مرور کنید و گزینه‌ای را انتخاب کنید که بیشترین حس اطمینان را به شما می‌دهد.

شما بگویید

انتخاب شما برای کودکان کدام نوع مرغ است؟ لطفا نظرات و تجربیات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان به اشتراک بگذارید.