آیا سبزیجات پخته مفیدتر از سبزیجات خام هستند؟
بیشتر ما همیشه شنیدیم که سبزیجات خام سرشار از ویتامین و مواد معدنی هستن، اما شاید برات جالب باشه بدونی که بعضی سبزیجات، وقتی پخته میشن، خاصیت بیشتری پیدا میکنن. در واقع روش پخت میتونه روی جذب مواد مغذی تأثیر زیادی بگذاره. در ادامه با پنج ماده غذایی آشنا میشی که پختن آنها باعث میشه بدن بهتر از خواصشون استفاده کنه.
هویج؛ منبع بتاکاروتن قابل جذب تر
هویج خام میانوعدهی خوبی به حساب میاد، اما وقتی پخته میشه، میزان بتاکاروتن آن چند برابر میشه. بتاکاروتن ترکیبی است که بدن آن را به ویتامین A تبدیل میکنه و برای بینایی و تقویت سیستم ایمنی فوقالعاده است. نتایج تحقیقات نشان داده جذب بتاکاروتن از هویج خام حدود ۱۱ درصده، ولی بعد از پخت تا ۷۵ درصد افزایش پیدا میکنه. استفاده از کمی روغن زمان تفت دادن، جذب این ویتامین محلول در چربی رو هم بیشتر میکنه.
گوجه فرنگی؛ پختن یعنی لیکوپن بیشتر
گوجهفرنگی سرشار از لیکوپنه؛ آنتیاکسیدانی که با کاهش خطر بیماریهای قلبی و برخی سرطانها در ارتباطه. با حرارت دادن گوجه، مقدار لیکوپن موجود در آن بالا میره. بهتره گوجه را با روغن زیتون بپزی تا جذب لیکوپن بیشتر بشه. بنابراین استفاده از گوجه پخته یا رب گوجهفرنگی در غذاها انتخاب هوشمندانهای است.
 

سبزیجات برگ تیره؛ جذب بهتر مواد معدنی بعد از پخت
اسفناج و سایر سبزیجات برگتیره وقتی پخته میشن، اگزالاتهاشون کاهش پیدا میکنه. این ترکیبات جلوی جذب کلسیم و آهن را میگیرن، بنابراین پختن باعث میشه این مواد معدنی راحتتر وارد بدن بشن. بهترین روش پخت برای حفظ ویتامینهای C و K، بخارپز کردن یا استفاده از مایکروویو هست.
پیاز؛ طعمی ملایم تر و خاصیتی بیشتر با پختن
پختن پیاز فقط طعم تند آن را کم نمیکنه، بلکه مقدار کوئرستین پیاز را هم افزایش میده. کوئرستین مادهای با خاصیت ضدالتهابی قوی محسوب میشه. سرخ کردن یا تفت دادن پیاز تا حدود ۲۵ درصد کوئرستین آزاد میکنه. اگر هم پیاز را داخل سوپ یا خورش استفاده کنی، ترکیبات مفید آن در آب باقی میماند و از بین نمیره.
بادمجان؛ آنتی اکسیدان های فعال تر با پختن
بادمجان خام خاصیت داره، اما پختن آن تلخی را از بین میبره و جذب آنتیاکسیدانها را بیشتر میکنه. روشهایی مثل گریل یا پخت در فر، باعث افزایش دسترسی بدن به ترکیبات مفید بادمجان میشن. فقط باید مراقب سرخ کردن زیاد باشی، چون بادمجان مقدار زیادی روغن جذب میکنه.

حرف آخر
همیشه سبزیجات خام از نظر غذایی بهتر نیستن! بعضی از آنها وقتی پخته میشن، بدن راحتتر میتونه مواد مغذی آنها را جذب کنه. پس بهتره ترکیبی از مواد خام و پخته را به صورت هوشمند در رژیم روزانه داشته باشی تا از همهی فوایدشون بهرهمند بشی.
					


















ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها